Új bölcsőde létesítése Nagyigmándon

 

Pályázati azonosító: TOP-1.4.1-15-KO1-2016-00017
Kedvezményezett: Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzata
Támogatás Összege: 60.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: Új bölcsőde létesítése Nagyigmándon
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.05.31.

Rövid összefoglaló:

Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzata 60 MFt támogatást nyert el Európai Uniós forrásból, 100 %-os finanszírozás mellett egy új bölcsőde kialakítására.
A támogatás segítségével a Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában levő ingatlanon (Kossuth u. 14.), a projekt keretében egy új 12 férőhelyes bölcsődei épület kerül kialakításra, egy már meglévő épület átalakításával és telekhatáron belüli bővítésével.

A projekt megvalósításának indoka az volt, hogy a településen jelenleg nem működik hasonló intézmény, azonban a szülők munkába állásának segítése, a 3 év alatti gyermekek napközbeni elhelyezésének megkönnyítése érdekében szükséges lenne a bölcsődei ellátás biztosítása. Sok szülő nem engedheti meg magának - munkaadói igények, megélhetési problémák miatt -, hogy 2,5-3 évig otthon maradjon, így nagy segítség lenne, ha településen működne egy bölcsődei intézmény. Tekintve, hogy a település nem rendelkezik bölcsődei intézménnyel, a gyermekeket a szomszédos településekre, városokba (Komárom, Bábolna, Tata, stb.) szükséges vinniük a szülőknek, azok munkahelyeinek fekvésétől függően.

Az új bölcsőde a szülők/hozzátartozók munkaidejéhez igazodó hosszabb, rugalmas nyitva tartási idővel fog működni. A beruházás ezzel hozzájárul a 3 év alatti gyermekeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez és az óvodai ellátáshoz való jobb hozzáféréshez.

A fejlesztés hozzájárul a gyermekek szabadban tartózkodási körülményeinek javításához is, mivel a projekt keretében egy olyan fedett udvari rész is kialakításra kerül, amely időjárástól (eső, erős napsütés) független módon nyújt lehetőséget kinti foglalkozás biztosítására.

A projekt keretében először az engedélyes és kiviteli tervek készülnek el, majd ezt követően egy közbeszerzési eljáráson kerül sor a kivitelező kiválasztásár. A kivitelezés várhatóan 2018 nyarán indul, és az új intézményt 2019-től vehetik igénybe a kisgyermekek.